31 d’agost del 2008

Les lliçons de les vacances





Les vacances ja van arribant al final, amb aquell familiar aire de nostàlgia que sents quan s’acaba una etapa. Sentiments ara multiplicats, no pel final d’unes vacances poc desitjades, sinó més aviat per aquesta sensació terrible d’una etapa que ja s’ha acabat per sempre, fet que definitivament hem d’anar acceptant.

Perquè aquestes vacances han tingut molt d’aprenentatge. Crec que aquest segon estiu sense el David, en certa manera, ha estat pitjor que el primer, potser perquè llavors encara estàvem sotmesos als efectes traumatitzants del cop. Aquest any, la seva absència física “per sempre” s’ha fet més evident, més crua, i en alguns moments ha estat molt dur. Especialment, quan hem intentat recuperar els llocs i activitats habituals d’anteriors estius.

Vam fer una de les nostres habituals escapades a França, on com un imant, vam acabar tornant a llocs ja visitats de la Provença, amb els seus perfumats camps de lavanda i les sempre atractives i inacabables possibilitats lúdiques per nens. I desprès ens vam obligar a tornar a La Cerdanya, amb la càrrega emocional que per nosaltres té aquella meravellosa terra, on el David va passar bona part de les vacances durant tots i cadascun dels anys de la seva vida. En les llargues hores d’oci que et permeten les vacances, els records pels moments viscuts i les fantasies pels moments imaginats i que no podran mai ser, han estat, de vegades, com una tortura.

Però al mateix temps, vam descobrir que podíem trobar molta pau i molts moments d’harmonia i benestar quan vam anar a Menorca (fotos) per gaudir d’unes vacances molt diferents a les què no estàvem acostumats.

I tot això ens ha servit per aprendre. No hi ha hagut errors, potser hem sortit reforçats. Pretendre reviure un altre cop el passat només provoca dolor. Hem d’acceptar que tenim una vida nova, no la que voldríem, però sí la que és. Podem entestar-nos a intentar recuperar el que és irrecuperable o podem adaptar-nos i buscar aquelles noves activitats i espais en els que trobem cert benestar. En qualsevol cas, el David sempre ens acompanya, tot i que crec intuir com haurà de ser la nova manera de conviure amb ell.

Aprofito aquestes línies per agrair profundament totes les mostres d’estimació i afecte que hem rebut per part de tantes persones estimades, per haver rebut multitud d’invitacions per anar a passar uns dies a llocs ben diversos, per la comprensió de tothom quan les hem declinat, i per les constants paraules de record que hem anat rebent.
Això ens ha permès no sentir-nos sols en cap moment. Gràcies per fer-nos sentir tan estimats.

15 comentaris:

Carmen R.T. ha dit...

benvolguts estimats meus!

Brígida ha dit...

Estimada família,
com m'agrada la manera que teniu d'afrontar i sentir les coses, els moments, part del vostre voltant... la manera d'apendre a mirar endavant, amb el David sempre al vostre costat, caminant junts en un sol caminar.
A vegades penso que m'agradaria apendre de vosaltres, perquè en les vostres paraules, trobo aquesta tranquil·litat que necessito, aquesta seguretat que em costa tenir.
Avui em sento bé, perquè en les vostres paraules, puc sentir part de la pau que heu trobat.

Una abraçada mimosa per tots 4.

Brígida

Anònim ha dit...

Ha sigut un estiu molt dur, es nota en els vostres ulls, en els els vostres silencis i sobretot en l'esgotament emocional després de la Cerdanya.

Se que us costa i que de vegades el dolor us pot, però quan estiguis baix mira a l'Aneta, tant feliç i inocent com sempre. Hem disfrutat molt amb ella aquests dies, veient com creix (molt ràpit, per cert) i com s'ilusiona cada dia.

Doneu-vos la oportunitat de buscar noves ilusions i noves perspectives. Us ho mereixeu i segur que sabreu fer-ho. I si necessiteu ajuda, estarem ben a propet.

Un petó

Nati

Anònim ha dit...

Estimada famìlia:
Només esperava llegir de nou les vostres paraules que tan majuden.
A més us veig igual que nosaltres de ser 4 anar i viure sempre tots 4 per tot ara la vida amb aquesta absència fìsica que a vegades sembla que no pots mès.
A part, qye nosaltres que avui començem les vacances, hem decidit sortir amb la sandra una setmana, lluny d aqui , per estar tots 3 i intentar entendre tot el que ha passat.
per aixó ,volia llegir com havien
anat aquests dies que tanta por em fan ....però per la sandra ho volem fer.
Imagino el que dius natxo, el primer any ha de ser diferent, encara esperes, encara no ho acabes d entendre, i de creure.
molt maca la poesia que el seu amic li dedica, quan amor,quan tenim per apendre dels nens!
UN PETÓ BEN FORT A TOTS 4.
si tot va bé ens coneixerem a CA N EVA...

kalidoscopi ha dit...

Natxo,
Que difícil aprendre a viure totes aquests noves situacions que la vida us depara, per tal què pugueu seguir gaudint intensament del David.
Nosaltres no podem aprendre-ho per vosaltres, però sí que podem (i volem) estar al vostre costat quan ens necessiteu. És igual si el que voleu és parlar, plorar, riure o estar en silenci, gaudirem igualment de la vostra companyia i de la del David.
Un petó ben fort.

Anònim ha dit...

Estimat Natxo,

Cada dia t'admiro més.

Fins aviat. Una abraçada,

Miquel

Anònim ha dit...

En molts moments durant aquestes vacances he pensat en vosaltres, en com és que mentres mig món riu, l'altre mig plora. I llavors sempre els dic als nens que hem de valorar i apreciar tot el bonic i tot el bé que trobem al llarg del camí de la vida perquè a vegades estarem en el mig món que riu i a vegades estarem en el mig mon que plora. Pot ser aquesta és una lliçó que ens volia donar el David. Vosaltres ens heu donat molt d'amor inclús en aquests moments tan difícils amb la partença del David on esteu en el mig mon que plora però sempre teniu un somriure pels amics. Un somriure sempre càlid i ple d'amor. gràcies Natxo a tots tres

kalidoscopi ha dit...

Encara no t'havia comentat res del poema de l'amic del David. És preciós i molt tendre, es nota que està fet amb els sentimets que surten directament del cor.

Anònim ha dit...

Hola Natxo:

Sabes que yo no creo en las casualidades, no después de tantas cosas caminadas. Es que ayer mi hijo Ezequiel me pidió ver el blog de David nuevamente. Estaba muy emocionado leyendo algunos de tus posts, en un momento se puso a llorar y yo le dije, "te ponés muy triste" y el me contestó "qué hijos de puta los que lo culpan a él del accidente. Lloro porque me da pena él, pero su papá lo debe extrañar mucho".
Sé que otros padres no dejarían ver el blog creyendo que los conectarían con cosas tristes, en cambio a mi me parece todo lo contrario, cuano lo vi mirando las fotos de David y haciendo conexión con la situación sentí que algo estaba aprendiendo. Su sensibilidad me conmovió. También siento que se ha sentido muy identificado con tu hijo porque tienen algunos parecidos, físicos y el amor por la música, el placer de tocar la guitarra. Creo que eso también me ha tocado a mí desde algún lugar.
Por mi profesión me ha tocado acompañar duelos dolorosos en pacientes y en ocasiones por mas profesional que sea, una se desborda con las experiencias. Leerte es muy emocionante y conocer a David lo es más.

Tu blog me ayuda con los contactos que este niño necesita hacer con la pérdida. Gracias por eso. Por compartir tu historia. Por acercarnos a David, a su luz, al niño maravilloso que ha sido. Por dejarnos entrar a tu mundo a pesar del dolor..Gracias infinitas..

Un abrazo.
Verónica y Ezequiel

Anònim ha dit...

Queridos Natxo y Annas,

Bueno, todos hemos pasado ya otro verano sin nuestros queridos hijos y otra prueba superada, yo en mi sexto aniversario he vuelto a vivir sensaciones que me aproximan mucho a Marc, reconozco que el tiempo por suerte va curando la herida sangrante de los primeros veranos...pero la tristeza y melancolía no desaparecen nunca la verdad.
He visto vuestro video del verano en Menorca, precioso! y vuestra niña cada día esta más bonita, FELICIDADES! es vuestro tesoro, vivirla mucho al menos es lo que yo he procurado con Mireia todo este tiempo de aprendizaje de vida.

Sobre lo de querer repetir lo vivido con nuestros niños es muy díficil y duro Natxo, como verás hemos de aprender a ser "otros" aunque sea en los mismos lugares, por eso entenderás mi postura de no querer repetir mis estancias en la Cerdanya, sería machacarme y no nos lo merecemos, hemos tenido que reinventar nuestro veranos junto a Mireia y crear nuevos recuerdos.

Como seguimos teniendo tanto en común te he envíado una foto de Mireia en el segundo verano sin Marc, fue nuestro primer viaje los tres sólos, no se ha vuelto a repetir, no porque no nos hubiera ido bien, aunque hubo sus momentos, si no porque Mireia no es tan viajera como Marc y porque no ha salido la oportunidad, pero me ha chocado que en el verano del 2002 saques esa foto de David precisamente en Pisa cuando quizás nosotros ya estabamos viviendo esos días tan terribles.
Sigamos en contacto, os quiere mucha gente

Un abrazo para los tres y extensivo a David claro!

Eva ha dit...

Ànims familia!! No he pogut evitar pensar molt sovint com serien aquestes vacances per vosaltres, com les disfrutarieu i patirieu...sembla que amb una mica de tot, ha estat instructiu? Vosaltres apreneu a viure la vostra nova vida i ens ensenyeu als altres a valorar la que tenim i tenir cada dia mes i mes ganes de compartir-la amb vosaltres.
Un petonàs

Anònim ha dit...

Hola David! com va? hacia mucho tiempo que no hablabamos, pero yo no me olvido de ti,ya no podre nunca.Tenia muchas ganas de hablar contigo,estos dias estan siendo muy raros para mi y queria pedirte un favor, me gustaria que me mandases un poquito de fuerza y energia desde el cielo, seguramente ya sabras pq.Espero vover a hablar contigo pronto, gracias por todo.
Natxo y Annas, os admiro mucho
1b7 a los cuatro. Adeu

Anònim ha dit...

Ani i Natxo, acabo de veure la vostra web, m'ha impressionat moltíssim, us tinc molt present en el meu record, estem aqui per qualsevol cosa que necessiteu.
Una abraçada ben forta.

Glòria Montobbio.

Anònim ha dit...

Quin Poema més bonic que li ha escrit l'Alex!!

Els nens són especials i tenen un cor molt net i amb molt d'amor. El Gerard en un dels avions que vàrem agafar el vaig sorprendre mirant per la finestreta i em va dir: Mama, estic mirant a veure si veig als Avis que segur que estan jugant amb el David, oi?

Una abraçada ben forta a tots 4!!

Montse

Elena ha dit...

Natxo, te leo y tus palabras ponen las frases a los mismos sentimientos que hemos tenido este también segundo verano sin Alex. Es todo tan parecido.. Nosotros también hemos querido seguir haciendo lo de toda la vida, unos dias en la playa, pero... si, ya pasaron.. espero que todo esto pase muy rápido... porque sigo teniendo la sensación de "tiempo congelado" de lentitud. Es lo que nos ha tocado y seguimos claro, las niñas,
pero hay algo que no marcha. Gracias a las palabras de M.Eugenia que nos cuenta "cómo pasaremos y pasaremos nuestros años"
Un besico a todos.
Elena la mami de Alex.