7 de novembre del 2008

Divendres a la tarda...

Avui és tarda de divendres. Les tardes de divendres acostumo a sentir-me especialment trist. Veig adolescents pel carrer, molts d’ells coneguts del David, que comencen a gaudir ralaxadament del temps lliure. Els veig gaudint de la vida i no puc evitar pensar en allò que s’ha perdut el David, en allò què estaria fent en aquest precís moment. Ara es fa fosc de seguida i tot convida a recollir-se. Veig als pares i mares amb els seus petits que es retiren sense pressa cap a casa. La setmana laboral acaba lànguidament i és temps de compartir l’espai amb els que més estimes.

Recordo tant els nostres divendres, quan els quatre gaudiem intensament de la percepció de tenir tot el cap de setmana per endavant. Tot estava controlat, tot era perfecte; dins de la seguretat de casa, el David i l’Anna es posaven a jugar, sempre ben entretinguts, sempre tranquils. Desprès preparavem un sopar atractiu, de divendres, d’aquells que agaraden als nens. Fins i tot darrerament al David li agradava fer ell mateix el sopar per tots. I desprès, una sessió de cine familiar. O marxàvem cap a La Cerdanya, sempre junts els quatre, sense necessitar res més al món.

Ostres, com trobo a faltar aquells dies, com enyoro al David, darrera la finestra de l’altell jugant amb la Play, o jugant a cartes amb la seva mare i la seva germana, o fent els deures assenyadament. O al seient de darrera del cotxe, sovint el mirava pel retrovisor i em queia la baba de felicitat, veient-lo traient la llengua mentre jugava amb la gameboy o mirant una peli de dibuixos amb la boca oberta. Tan tranquils, tan segurs, tan afortunats. Tot semblava per sempre…

Avui he estat revisant articles antics del blog mentre em dedicava a fer còpies dels missatges desats. Revisant, sense adonar-me’n el meu propi procés de dol. Poc temps, però un llarg camí. I de cop m’he sentit molt sol. I he enyorat tant al David. És desolador.

Una amiga m’ha fet un xat molt tendre. I m’he emocionat. I m’he posat a plorar…

26 comentaris:

kalidoscopi ha dit...

Natxo,
guarda aquests records de les tardes de divendres com un dels més grans tresors que puguis tenir mai.
Aquestes sensacions i aquests sentiments que et generen només el David i tu podeu captar-los amb tota la seva intensitat, perquè la càrrega d'intimitat d'aquells moments, només la compartieu vosaltres dos.

Ferran Porta ha dit...

Aquelles estones, Natxo, no te les treurà ningú. Si més no, aquelles són per vosaltres per sempre més. Una abraçada.

txell ha dit...

Totes les tardes camino una estona, sola, mentres les nenes son a la FIAC, es una costum nova i molt placentera..cada tarda passo per davant de casa vostre..es mig fosc i veig els nens arribar a casa amb les seves bicicletes i la motxil.la a l'esquena, i penso en vosaltres, i en que el David ja no tornará més a casa, i com sempre, instintivament penso en les nenes, i en lo segura que sembla la nostre vida..
Les vaig a buscar, i disfruto cada minut,cada segon d'elles, de la seva escalfor, del seu inmens amor,de la seva alegría..ho disfruto al máxim, es la lliçó que m'heu ensenyat.
Arribarán tardes menys desoladores Natxo, ho desitjo de tot cor.
txell

Eva ha dit...

Natxo:
Em sobta sovint com n´ets de detallista en la descripció d´aquests moments que tan enyores. Molts d´ells són aquests "normals", rutinaris que molts de nosaltres compartim amb els nostres fills, amb tota la familia gairebé cada dia. Jo m´adono ara que m´he perdut molts d´aquests detalls, però tu no. Tu has gaudit cada segon del David, has classificat cada petit detall i ara tens un tresoret ple de segons meravellosos.
Eva

Anònim ha dit...

nATXO, TOT EL QUE TÙ DESCRIUS ÉS EL QUE EM FA POSAR TANT MALAMENT, DESCRIUS ELS MATEIXOS CAPS DE SETMANA NOSTRE, TOTS 4 SENSE NECESSITAT DE NINGÙ MÈS.
eLS DIVENDRES ELL,(QUE ERA UN GRAN GOURMET )ESPERAVA AJUDAR AL PARE A PREPARAR EL SOPAR ,I SOLIEM FER-LO, ROMÀNTIC, ELS ENCANTAVA, ABAIXAR LA LLUM I POSAR ESPELMES...
ERA MOLT FAMILIAR...
dE VERITAT nATXO , A VEGADES JO NO LI TROBO SENTIT A CONTINUAR, BÈ SÈ QUE S´HA DE FER PER LA SANDRA I ELS MEUS DONCS EL DOLOR QUE ARA EM DESFÀ, SA MEU FILLA NO PODRIA AMB MÈS..PERÒ..L´ENYORO TANT...I EM DOL SER EGOISTA , JO NO HO ERA ..PERÒ ARA QUAN VEIG PARES FELIÇOS AMB ELS SEUS FILLS....I EL QUE TAMBÈ EM FA MAL ÉS VEURE PARES QUE PASSEN DELS FILLS, ALLÀ SENTATS AL BAR, ELS NENS PEL CARRER..I JO QUE VOLDRIA GAUDIR D´ELL A CASA...EM DIUEN VALENTA! I JO CREC QUE SOC COBARDE I VULNERABLE A TOT EL QUE PASSA ÉS QUE L ´AMOR QUE HE REBUT EM FA VEURE QUE NO EM PUC RENDIR..PERÒ TROBO TOT TANT INJUST..
un petò molt fort a tots 4.
com nosaltres tots4, sempre tots 4...
MARINa

Anònim ha dit...

Querido Nacho,
Pocas palabras puedo decir después de leer este post tan emotivo. Tu dedicación y la de Anna a vuestros hijos siempre ha sido ejemplar. Los que hemos convivido con vosotros lo sabemos muy bien, siempre tan juntos los cuatro en todas las situaciones, tan bien avenidos, tan felices, por eso para Pol y Aurora ir a casa del tio Natxo siempre ha sido el mejor regalo, compartir vivencias con una familia tan especial, los juegos, las comidas,las excursiones... todo lo que haciais les gustaba. Siempre en casa dels "tiets" todo era perfecto, y yo feliz de que estuvieran todos juntos, disfrutando.......
Cuántos recuerdos.
Un beso.

Anònim ha dit...

Hola Natxo,
Hem vist les fotos de Halloween, tenim molt bon record d'aquell dia. Tots junts vam anar a Port Aventura, i ens ho vem passar molt bé.
Records per l'Anna i l'Anni.
Albert i Eva

Rat ha dit...

Hola Natxo!!

Tens tota la raó en pensar i dir que les tardes/nits del divendres són especials. Per nosaltres,significa un deslliurament de la càrrega professional, i sense preses ja podem gaudir de la familia. Per ells, els nostres fills també suposa un relax. I entenc que fagi mal (i més després d'haver llegit aquest fabulós post! Com descrius aquests moments amb tant de carinyo i record, Natxo!!) El David i l'Anna han d'estar molt orgullosos de tenir un pare com tú Natxo!!

Jo ara tan sols puc dir-te, dir-vos, donar-vos, enviar-vos una forta abraçada a tos 4!!


Montse

Anònim ha dit...

Hola Natxo!
Realment aquest post em deixa sense
paraules,quins records més bónics!!!Tens la inmensa sort de guarda-los en el teu cor per sempre,i encara que no seràn el mateix gaudir de les tardes de divendres amb les teves Anna's,tots
tres us ho mereixe-ho!
Encara que no es pugui comparar,jo
de vegades quan el Carlos està amb
el seu pare(tot i que se que està
molt i molt bè)tinc una gran enyorança d'ell i estic desitjant
que arribi el vespre per trucar-lo
i parlar amb ell...i ara en molts d'aquests moments penso en vosaltres i en com trobare-ho a faltar al DAVID!Es per això que
sempre us dic que sou tan valents
afrontant i portant tot aquest dolor.I estic segura que el DAVID voldrà que les tardes de divendres segueixin sent especials.

Una forta abraçada per tots Quatre
amb tot el meu carinyo!

Esther.

Anònim ha dit...

Acuérdate siempre de esas tardes de viernes, de los fines de semana, absolutamente de todo, que no se te escape ningún detalle.
Porque, La belleza de las cosas existe en la mente de quien las contempla.
MJ

Elena ha dit...

Siguen siendo tan parecidos los sentimientos, teníamos vidas tan normales, tan familiares que produce una gran tristeza que ya queden sólo como bonitos recuerdos de lo que tuvimos. Una SEGURIDAD ROTA. Qué sentimiento tan fuerte a superar.
Fíjaos que alguien os comenta , y a mí tambien me lo han dicho, que viendo el palo que nos ha caído, ahora ellos disfrutan más de sus hijos, "los saborean más". Fenomenal para ellos. Y qué "envidia" para nosotros. Si es así. Y cuando comentas las cenas de los viernes, jo es total¡ Alex y Elena siempre querían Pizzas y como las hacemos en casa, a ellos les decía "pero venid a hacerlas conmigo" , y ¡para eso siempre estaban dispuestos¡. Luego peli. Nos encantaba. Alex ante una pizza tenía una cara de felicidad impresionante y luego elegía él la película. La costumbre se ha mantenido pero a mí me cuesta disfrutar hasta de un trocito de su pizza favorita: la de atún.
Bueno familia, largo camino, y poco tiempo....
Un abrazo.

Anònim ha dit...

Tiet Natxo,
Hi ha una frase d'una cançó que m'agrada molt que diu: "Estoy sola en medio de un montón de gente".
Sempre et pots sentir sol i estar envoltat de gent que t'estima molt, però quan ets sents així aquesta gent sembla que s'esvaeix...
Sempre hi han maneres de estar una mica millor dins aquest sentiment: en el meu cas la música, en el d'una amiga és llegir,... Cadascú té la seva forma d'afrontar els moments difícils... I és molt poderós això del amor patern perquè resentment una amiga va començar a sortir amb un nen i el seu pare li va dir: "Has tornat amb aquell nen, oi?"
No sé com us ho monteu els pares que sempre sabeu què ens passa encara que no us ho diem...
T'estimo tiet Natxo i per molt sol que et sentis sempre podràs comptar amb mi.
Aura

Verónica Tirados ha dit...

Hola querido Natxo:

"Poco tiempo, pero un largo camino."
"Revisando tu propio duelo".

Cuanto que pueden mover algunas situaciones cotidianas. Con cuanto nos enfrentan. Si pensamos que cuando todo marcha normal, sin complicaciones, vivimos esos momentos, los transitamos y vamos disfrutando sin tener real noción de lo que profundamente significan en nuestra vida.

A la distancia, y por conocerlos solo por este medio y algunos mails que hemos intercambiado, ante este post siento un poco de tristeza por tu desolación. Es que leyendo y leyendo sobre ustedes, se siente el tipo maravilloso de seres humanos que son, el niño genial que fue David y lo dulce y madura que es tu hija Anna. Y entonces la emoción llega a traves del monitor, aunque parezca imposible..

Habrá sido el viernes, la lectura y recuerdo de tu proceso de duelo, esas imágenes que se cuelan en medio de las rutinas...habrá sido..
un poco de todo y mucho de ese papá sensible y conectado que sos...

Solo se me ocurre enviarte un abrazo y recordarte las palabras maravillosas que vos mismo nos regalas a quienes vamos visitando este espacio y compartiendo alguna situación dolorosa.

Un beso.

Vero

Unknown ha dit...

HOLA HARRY:
CÓMO TE VA?PERDONA POR NO ESCRIBIRTE ULTIMAMENTE.YA SABES, QUE AUNQUE NO LO HAGA,SIGUES ESTANDO EN MI CORAZÓN Y SOBRE TODO EN MI MENTE.
LEYENDO EL ÚLTIMO TEXTO DE TU PADRE,ME ACUERDO LAS VECES QUE HE DESCRITO LA ARMONÍA QUE SIEMPRE HA REINADO EN TU CASA.YO SOLÍA DECIR QUE ERA COMO ENCONTRARTE EN DISNEY.
TODO LO HACIAIS JUNTOS.JUGAR,LEER,PASEAR....ORGANIZAR CUALQUIER COSA POR PEQUEÑA QUE FUERA LO CONVERTIAIS EN UNA FIESTA GRANDE.EN ALGO ESPECIAL.
UN BESO MI ÁNGEL.

Anònim ha dit...

Benvolgut amic, ara he entrat una vegada més al blog del DAVID i una vegada més llegint-lo he pogut imaginar les teves sensacions. També he llegit els comentaris de la moltíssima gent que t'aprecia i se'n sent solidària i a més, sentint la música del blog, els pensaments meravellosos dels nostres sentiments ens transporten a assaborir-los més i remenar la memòria, sentir el dol i necessitar, com necessitem i què bé que ho fem, tothom comparteix la teva sensibilitat i tendresa de les teves paraules i arriben molt lluny, segur que al seu costat...
Crec que és molt bò que plorem i recordem i enyorem sinó què passaria sense aquest gust, hem de continuar el camí com puguem però sense oblidar mai.
Una forta abraçada i fins aviat...

Unknown ha dit...

Estimat Natxo, mirant el teu post
i reflexionant el que has escrit, no puc deixar de dirte amb la ma al cor, que tens una gran sort de tenir aquests records encara que ara per ara i amb el moment que estas en el teu proces de dol et facin sentir anyorança i inclos que et facin mal. Personalment crec que tu , l'Anna i l'Anna petita heu viscut intensament el temps que ha estat amb vosaltres el David, espero que amb el temps
tots aquests records siguin del tot sanadors i amb la serenor de la distancia les llagrimes siguin
de alegria per el temps compartit.
No se si he estat encertat amb la meva apreciació i et demano disculpas per endevant, tabe m'agradaria que llegisis aquesta cita espero que t'agradi.

Ver un mundo en un grano de arena,
y un cielo en una flor silvestre.
aprehender el infinito en la palma
de la mano,
y la eternidad en una hora.

WILLIAM BLAKE.

Abel, fundació acompanya.

Anònim ha dit...

Natxo estimat,
el dissabte em va agradar tan venir al concert...
em va agradar la música..., em van agradar les lletres..., em va agradar veure un grup de gent que va "la una", fent junts una cosa tan maca.... Em va agradar veure les cares d'alegria i entusiasme de tots, cadescu a la seva manera, però tots disfrutant...
però el que més em va agradar va ser veure't allà a tu...

Ara que els teus divendres són diferents, estic contenta i molt orgullosa de veure com busques i trobes altres formes de passar bones estones, de trobar la pau i l'equilibri d'aquelles tardes que ara són diferents!

Dius que costa, segur que costar tant i tant... !!! Per això te tan valor.

No et sentis sol, els records sempre hi són, i amb ells el David...
i el que ara vius també ho guardaras per sempre.
No canvis mai.
T'estimem

Mòni

Rat ha dit...

Bona nit Natxo!!
Un altre casualitat de la vida, però avui m'ha arrivat aquest poema que vull compartir amb vosaltres: Us estimo, Montse

Quítame el pan si quieres,
quítame el aire, pero
no me quites tu risa.
No me quites la rosa,
la lanza que desgranas,
el agua que de pronto
estalla en tu alegría,
la repentina ola
de planta que te nace.
Mi lucha es dura y vuelvo
con los ojos cansados
a veces de haber visto
la tierra que no cambia,
pero al entrar tu risa
sube al cielo buscándome
y abre para mí
todas las puertas de la vida.
Amor mío, en la hora
más oscura desgrana
tu risa, y si de pronto
ves que mi sangre mancha
las piedras de la calle,
ríe, porque tu risa será
para mis manos
como una espalda fresca.
Junto al mar en otoño,
tu risa debe alzar
su cascada de espuma,
y en primavera, amor,
quiero tu risa como
la flor que yo esperaba,
la flor azul, la rosa
de mi patria sonora.
Ríete de la noche,
del día, de la luna,
ríete de las calles
torcidas de la isla,
ríete del torpe
muchacho que te quiere,
pero cuando yo abro
los ojos y los cierro,
cuando mis pasos van,
cuando vuelen mis pasos,
niégame el pan, el aire,
la luz, la primavera,
pero tu risa nunca
porque me moriría.

PABLO NERUDA

Anònim ha dit...

Realment el que expresses és molt emotiu.
Fa què pensar en la vida que portem i valorar molt més el que tenim.

Anònim ha dit...

Natx, a nosaltres ens encantaven les tardes a casa vostre. Jugant a cartes o a jocs de taula, amb dinars bonisims, berenars divertits i sopant veient el CQC. Era com estar allà, protegits i feliços i la resta del mon apart. Ara es diferent, la sensació a l'entrar a casa es una altre però saps? sentim la mateixa pau, armonia i escalfor que abans i ens rebeu amb la mateixa dolçor de sempre. Gracies!

Deivid t'estimo!

Naty

Brígida ha dit...

Estimat Natxo,
avui m'has emocionat... records retornen a la meva ment... records de temps passats... de dissabtes compartits... de preparació de sopars especials, entre jo, la meva mare, i el meu germà, a la cuina, fent-nos nosa uns als altres, però rient i passant-ho bé... de jocs de petits a la vora del foc a terra... de tants i tants tresors...
Al final, els records resulten el meu millor tresor, un tresor que guardo en el meu cor i que sempre i per sempre estarà amb mi, amb els meus pares i segurament amb el meu germanet.
Gràcies per fer-me gaudir del teu tresor, i a la vegada barrejar-lo amb el meu.
Enyorar, estimar, recordar, emocionar... tants i tants verbs que sempre ens acompanyaran.

Una abraçada mimosa per tu, per l'Anni, per l'Anna i pel David.

Brígida

Rat ha dit...

Cada dia ens ilumines,
cada dia ens mostres el camí,
però avui estàs fabulosa i donem gràcies que estiguis aquí.
La teva llum en ajuda a veure
als nostres estimats que ja no són aquí.
Gràcies Lluna, gràcies per venir!!

Una abraçada ben gran i plena d'amor.


Montse

Anònim ha dit...

Avui, un amic en Carles Perarnau, ha penjat el teu bloc en un comentari fet en el meu, i m'he quedat molt impressionat i content alhora de que existeixin persones com tu i vosaltres que saben afrontar la vida i els seus dolorosos entrebancs de manera dolguda, sentida però positiva i amb força i esperança de vida.
Molta sort i empenta!

kweilan ha dit...

A través d'un altre blog he entrat al teu, i llavors al del teu fill...una amiga meua va perdre al gener del 2007 la seua filla...una trucada des del cole dient que s'havia desmaiat i ja no la va veure més amb vida. Tenia 14 anys. També van donar els òrgans i potser si no sabés el que ha passat i està passant no t'hagués dit res. Segur que tots els teus amics han estat al teu costat, però es tan dur que fins i tot persones que no et coneixen ho estan...

Anònim ha dit...

El lunes 3 fue el cumpleaños de Marc y me sigue desesperando ver que él ya no cumplió 21 años!, se fue con casi 15 y aún me sigo preguntando cómo sería Marc ahora, qué estudiaría...con qué amigos continuaría... sí tendría "novieta" ... sí finalmente se hubiera comprado una moto...y entonces me aferro como haces tú a esos momentos y recuerdos compartidos con él, a esas vivencias tan cotidianas que al vivirlas no nos apercibimos de ellas por lo cotidiano que tienen, sin embargo he aprendido a valorarlas y cada momento que comparto ahora con Mireia lo considero un regalo y un futuro recuerdo.
Como ves a pesar del tiempo la añoranza veo que es común en casi todos los padres que acudimos a tu blog y te arropamos, todos somos un poco un abrazo de tu David, o así lo siento yo.
Leyendo tu escrito sobre las tardes del viernes, que comparto absolutamente contigo, me ha venido a la memoria una redacción de Mireia cuando tenía 11 años al empezar el curso, llena de sentimientos que también comparten con nosotros sus hermanas, supongo que a tu pequeña Ana le sucede lo mismo que a Mireia.

Un abrazo muy fuerte

Anònim ha dit...

Hola, he conocido este blog, por casualidad. A partir de un mensaje a un post del blog de Eva.Anoche por primera vez accedí al mismo. Fué una noche llena de emociones y lloré, y lloré mucho y dormí apenas unas horas. Jamás he visto y he leído tanto amor y sentimientos tan desgarradores. No se que decir y me temo que cualquier palabra mía esté de mas. Diría muchas cosas, pero no me atrevo, sin embargo quiero dejaros este poema mío escrito ayer noche.

Dicen que está amaneciendo,
que la escarcha desaparece
y tu sigues conmigo

Dicen que el sol ha nacido
que pronto iluminará todo
y yo estaré contigo

La noche abandona mi alma
lentamente huyen las sombras
y tú siempre estuviste conmigo

Como dicen, vendrá el día
y se quedará para siempre
y yo estaré contigo

Se va la noche, tal vez el miedo
vendrá la vida, otra vez, calmada
y mi vida será tu vida,

Siempre,
mi vida será tu vida
y así estaré contigo