4 de novembre del 2008

Un Nou Horitzó



Sempre recordaré aquella tarda del 6 de juliol del 2000, quan desprès de sortir content d’un examen de la UOC a Bellaterra, vaig escoltar a la ràdio que un grup de nens d’entre 13 i 16 anys havien mort en un greu accident d’autobús prop de Sòria. Recordo que anava conduint i plorant, tot pensant en aquelles famílies i en aquells nens que havien marxat de colònies.

Pocs dies desprès de l’accident, un cop acabats els actes oficials, la Montse Mas, Cap de serveis socials de l’Ajuntament de Ripollet va tenir molt clar que era precisament a partir d’aquell moment quan calia ajudar als pares d’aquells nens morts a l’accident. Poc a poc, amb dedicació i tenacitat, va aconseguir el suport de l’Ajuntament i va crear un Servei d’atenció i suport per aquelles persones que voluntàriament desitgessin ajuda. Poc temps desprès, d’aquell grup va sorgir l’Associació Un Nou Horitzó, amb la finalitat d’acompanyar en el procés de dol a famílies que hagin perdut un fill dins del nucli familiar.

Doncs bé, coses de la vida, vuit anys desprès alguns d’aquells pares s’han convertit en part de la nostra vida. Nous amics que es van posar en contacte amb nosaltres a través del blog del David i ens han ofert molt més que suport i acompanyament. Ens han ofert tendresa en el tracte, serenitat davant del dolor, i la seva personal saviesa per intentar entendre el que representa la mort d’un fill. Per l’Anni i per mi és un autèntic plaer compartir tardes amb la Montse, que va perdre el Marc per un problema cardíac; amb la Rosi i la Vicenta, que van perdre al Sergi i al David en l’accident de Sòria; amb l’Emi i el Cesc, què van perdre l’Oriol ofegat al mar; i amb la Fanny i el Manel, que van perdre el Marc, atropellat prop de casa seva. Són tertúlies entranyables i plenes de sentiments, de coratge, de reflexions i d’aquells vincles tan autèntics que fas amb gent que aposta decididament per allò que és essencial a la vida.

Un Nou Horitzó ens han ajudat a fundar una delegació d’aquesta Associació a Sant Quirze. Juntament amb la Paki, mare de l'Asier, i amb el suport explícit del nostre Ajuntament, a qui estem molt agraïts, pretenem crear un espai per acollir a altres pares que puguin passar (o ja hagin passat) per aquesta dura experiència, per compartir emocions i per ajudar-nos mútuament. Nosaltres vam buscar i vam acceptar les ajudes que van anar sorgint i ara tenim la necessitat d’ampliar aquesta xarxa de recursos en el nostre entorn més immediat. És un pas més.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Natxo,Anni,

M'agradaria saber transmetre igual de be el sentiment que ha sorgit despres de llegir aquest escrit. Sincerament es molt emotiu.
Personalment us haig de dir que em manquen paraules.

Sou persones magnifiques i deixeu-me dir-vos que sou vosaltres que heu sabut compartir amb nosaltres el vostre dolor, els vostres sentiments, les vostres emocions,la vostra perdua del David, i realment, tots ho sabem, que això no es gens facil.....

I nosaltres hem sabut i volgut també compartir amb vosaltres tota la nostra experiencia, i explicar-vos com de dificil es trobar aquestes eines que tenim dins i que ens han ajudat a trobar sentit a tot......hem apres a compartir....i hem apres que compartir ens va ajudar.....

I això es el que fem...ens varem unir per bolcar, cap a les persones que estan vivint una perdua com la nostra, tot el suport que som capaces de donar....ajudar a la persona que busca respostes inexistents....

I es cert, a l'associacio hi han persones meravelloses, integres, profundes, plenes de sentiments, com son la Vicenta, la Rosi, la Emi,.....

El dolor ens ha fet creixer com a persones i hem apres a donar part del nostre temps a persones com vosaltres.

Ara, jo personalment em sento orgullosa d'estar a prop de totes elles, i evidentment orgullosa d'haver amppliat aquest cercle a persones tant autentiques i meravelloses com sou vosaltres Natxo i Anni, Paqui , Fanny i el Manel....

Junts podem compartir molt i junts podem ajudar a entendre que sempre hi hauran preguntes que no tenen resposta.

Una abraçada a tots

Montse Mas

txell ha dit...

Sempre hi ha gent disposada a fer el bé i a ajudar en els pitjors moments que la vida ens pot deparar, fins i tot en els temps que vivim.
Un Nou Horitzó, el seu nom ja diu molt, i m'alegro de que allá hagueu trobat serenitat, suport i acompanyament.
Endevant amb aquesta magnífica iniciativa que heu tingut de fundar una delegació al nostre poble, es un pas més, peró un gran pas.
Un petó,
txell

Verónica Tirados ha dit...

Hola Natxo:
Un paso importante.Lleno de generosidad también porque es crear un espacio para todos los que lo necesiten.
Es tomar de lo que ustedes vivieron una posición activa, renovadora y generadora de cambios no solo para ustedes.
Es mirar más allá, no encapsularse en el dolor, es salir al mundo y ofrecerle algo...

Les mando un abrazo grande a vos y a Anna.

Vero

Antonio ha dit...

Molt bé, endavant!! M'agradaria ser-hi demà, però no puc sortir abans de les 8 del vespre, qualsevol cosa que necesiteu per la nova asociació ja m'ho direu.

Petons.
Antonio.

kalidoscopi ha dit...

Penso que és una molt bona iniciativa, a més a més, amb la vostra generositat i tan carinyosos com sou, segur que tot el que s'apropi a la vostra associació es trobarà ben acollit.
Felicitats!
Ja us ho vaig dir l'altre dia però recordeu que si necessiteu voluntaris, aquí em teniu.
Una abraçada.

Rat ha dit...

Aquest acte, aquest esforç per ajudar a altres persones que ho necessitin i que estan patint el mateix dolor, és un acte maravellós i que torna a demostrar una vegada més com sou realment. Enhorabona per la iniciativa. Jo reconec i accepto que de vegades, vosaltres penseu que nosaltres sense haver patit aquest dolor tant gran com la pérdua d'un fill, no us poguem arribar a entendre tant com vosaltres voldrieu. És per això que us llenço un missatge, una idea que possiblement tindria molt d'èxit, una xerrada per nosaltres. Una xerrada de gent professional que ens pogués encaminar i donar consells de com millor us podem ajudar. De vegades fem coses, diem coses pensant que fem bé i l'efecte és el contrari. I a mi això em fa mal.

Per altre banda, jo també m'oferèixo per ajudar-vos com a voluntària pel que necessiteu.

Una abraçada ben forta per tots 4!!

Montse V.

Anònim ha dit...

cada dia ens sorpreneu mès com persones...
com vam comentar Anni a ca n´eva, "jo deia ,ojalà ara vinguèssim aquì amb ells ",( però clar ja no ens haguèssim conegut)
Però sè que en MARC I en DAVID,s`haguessin fet amics...nomès de veure ,quant AMOR DONEU, CARINYO, CONFIANÇA, tots ens sentim ESTIMATS I MIMATS ,per tothom de ca n´eva , però vosaltres sou "ESPECIALS"
M´agrada escoltar-vos, saber que el vostre cor està com el nostre...
i treieu forçes de on sigui per animar als altres...
i a vegades l´esteve em diu .. deu ni do! el que van haver de viure...
a nosaltres 2 dies , van ser eterns..

UN PETONET BEN DOLÇ ,PER TOTS 4.
I...ens falta menys per veure´ns a ca n ´eva.. L´UNIC ESPAI ON EM TROBO BÈ, I SENTO EN MARC MÈS AMB MI.
MARINA

Brígida ha dit...

És un pas fàntastic... una iniciativa crec que MOLT IMPORTANT.
Cada dia, cada paraula, cada fet, us fa més especials, i mostra la classe de persona que sou, INCREIBLES, COMPRENSIBLES, AMABLES, EMPATICS, AGRADABLES, SENSIBLES, AMOROSOS... en resum, i per no allargar-me més, simplament sou unes grans persones, SOU GENIALS i per a mi, molt especials.

Gràcies per la teràpia d'aquest matí, estic millor.

Molt petonets.

Brígida

Anònim ha dit...

Hola David! com va? No se como contarte esto,no tengo fuerzas para pensar ni para escribir pero necesito contartelo, otra vez la vida me hace pasar por momentos duros otra vez la vida me lo hace pasar mal, he perdido mi bebe, ahora mismo estoy hundida me siento vacia y sin ganas de nada, se que tengo que ser fuerte pero no puedo.Tenia ganas de desahogarme contigo pq hablar contigo siempre me da fuerzas y eso es lo que mas necesito en estos momentos. Gracias por todo. 1B7

Anònim ha dit...

Hola Natxo, Anni i fills, UN NOU HORITZÓ és el que necessita moltíssima gent que recorda el que és més important a les nostres vides.

Avui he parlat amb la Sra.Coll, que fa molts anys un autobús li va atropellar un dels seus fills; en té 4 més, i treballen quasi tots junts, ja saps que venent pa al brioix molta gent t'explica de la seva vida i a més la sra. porta una medalla sempre amb la foto del seu desaparegut fill i expressa com vosaltres que necessita parlar d'ell i recordar-lo, és clar que sí, com no em de recordar els que més volem, aíxí que una vegada més aquest nou horitzó és vital per a moltíssima gent. També una companya infermera de l'hospital de la meva dona va perdre el seu fill en accident de cotxe, era fill únic i a més estava separada del seu marit: necessita molta ajuda; la veïna de darrere la Viqui va perdre el seu fill i necessita recordar-lo tot i que en té dos més; i al principi de treballar al brioix la germana de la noia que treballava amb nosaltres va perdre el marit i els dos únics fills en accident de trànsit, qué fort va perdre tot el seu nucli familiar però se'n va sortir, encara que ningú segur borra mai les bonances de la vida i quan hi han mal dades què dificil que és sortir-ne, però aquí la vàlua de la gent com vosaltres que lluita no només per vosaltres mateixos sinó també per ajudar a la gent amb històries similars. I en aquest món també hi ha gent que necessita solidaritzar-se'n, sóm molts.
Una abraçada i fins aviat

Anònim ha dit...

Yo también recuerdo perfectamente aquel 6 de julio. Estaba conduciendo cuendo oí la noticia por la radio. Horrible. Piensas en esas familias. Las vueltas que da la vida.
Estoy segura que este nuevo proyecto os irá muy bien, sabeis transmitir muy bien paz y sensibilidad.

Anònim ha dit...

Natxo, personalment, gràcies...moltes gràcies per el que has escrit al blog del David de l'associació i de tots nosaltres, ha sigut molt emotiu per mi....veure el meu nom junt al del meu estimat fill David.

Anònim ha dit...

Hola Natxo y Annas,

Hace muchos días que no entraba en tu entrañable y acojedor blog, veo que somos muchos los que necesitamos escuchar y sentir esos sentimientos que con tanto amor desgranas...os felicito por esa iniciativa que habeís emprendido junto a Paki de Nou Horitzo, me hubiera gustado mucho acompañaros pero por temas familiares no me fue posible, ese día mi madre cumplía 85 años y quería estar con ella.

Un abrazo muy fuerte, y a ver si nos vemos pronto!