6 de desembre del 2008

S'acosta Nadal



S’acosta Nadal. El segon. Procurem bloquejar les sensacions del calendari, però alguna cosa dins nostre comença a tremolar. El que abans era joia i alegria, avui és desgana, amargura i fins i tot por a més dolor.

Aquests primers dies de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima, ja vivíem el Nadal amb molta intensitat. El dia 6 ja sonaven nadales a casa, trèiem caixes plenes de llums i guarniments, i entre els quatre, muntàvem l’arbre, el pessebre i decoràvem la casa de dalt a baix. I després sempre recuperàvem alguna pel•lícula de Nadal, d’aquelles que havien quedat ben guardades durant un any, d’aquelles que transmeten tota la màgia del Nadal. Entusiasme infantil, per part de tots quatre, viscut amb immensa innocència. I érem tan privilegiats....

Què n’ha quedat de tot allò? L’Anna petita intenta recuperar una mica d’aquella màgia, però, amb respecte i tendresa, procura contenir-se en les seves demandes. L’Anni ha fet l’esforç i encara ha trobat il•lusió per compartir avui amb ella una petita part d’aquest ritual, i jo també hi he posat una mica de la meva part. L’Anna estava feliç. Mentrestant, jo trobo especial benestar decorant el blog del David. És una nova manera que he trobat de celebrar-ho amb ell. M’hi sento bé en el meu propi recolliment.

S’acosta Nadal. Encara no sabem què farem els dies grans. Hem de conciliar el nostre desig de fugir amb la legítima il•lusió de l’Anna. I poc a poc es van obrint portes, i és qüestió de deixar-se portar. Sentim l’escalfor de qui ens estima, el seu suport i la seva comprensió. Estic convençut que finalment trobarem la manera de gaudir de la felicitat de l’Anna i de sentir a prop al David. I de poder oferir el nostre amor i la nostra gratitud.

Bon Nadal a tothom. Bon Nadal, Anni, Anna i David

.

19 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Al David l'entristeix veure-us tristos; celebreu el Nadal, perquè així el pot celebrar ell amb vosaltres! Molt bones Festes a tots quatre!

kalidoscopi ha dit...

Bon Nadal Natxo.
Bon Nadal Anni.
Bon Nadal Anna.
Bon Nadal David.

Si us vé de gust compartir aquests dies tan especials amb nosaltres,
sense grans celebracions però plens d'amor i de moments d'intimitat compartida, sereu molt benvinguts.

No cal que truqueu la porta, per a vosaltres sempre està oberta.

Carmen R.T. ha dit...

Estimat Natxo:
Tinc moltes sensacions i moltes emocions que pot ser no trobi la manera de expresar-les, però ho intentaré:
Pot ser que de vegades ens oblidem perquè celebrem Nadal... senzill... fa 2008 anys va nèixer un esser inocent que ens portaría molta esperança... qualsevol que sigui la nostra part religiosa... jo crec amb ell.. n'estic segura que cada any, quan recordem el seu neixement tornen a nèixer també les nostres esperançes de felicitat malgrat tot lo que ha passat a les notres vides.
Neix també la FE (aquella de la que parlava el meu estimat Abel) de que l'any que està a punt de finalitzar em sigut una mica millors i hem crescut com essers humans; i de que l'any que comença també estarà ple de aprenentatge per la nostra ànima.
Just demà farà dos anys que es va ingressar l'Abel per fer-se l'autotransplant; vem ingressar plens d'il.lusions perquè un nou any li portaría una nova vida... i de quina manera, oi?!...
No sabem lo que vindrà, però si podem ser conscients de l'Ara; de lo que estem fent i sentin ara mateix i és lo que ens fa feliços, lo que ens porta a pensar en els nostres estimats, perquè Ara és quan creixem, no demà ni ahir. El passat ens ajuda per recordar lo correcte i lo incorrecte que hem fet a les nostres vides, i el futur serà el resultat del avui, aixì que, hem de viure ara perquè després pot ser sigui massa tard.
Us estimo, estimo en David i estimo la vida!
Molt petonets

Anònim ha dit...

bones, gloria in mundo pax sincera deia en Vivaldi, i dius "Estic convençut que finalment trobarem la manera de gaudir de la felicitat de l'Anna i de sentir a prop al David", també jo estic convençut que gaudiu i gaudireu de la seva felicitat i no hi ha cap dubte que sentiu i sentireu a prop el vostre David per sempre.

Passar les dates complicades és un esforç, És clar que hi poseu el que cal, i que passats els dies de festes la rutina diària segurament serà més portable, teniu el recolzament necessari i el sentit comú que fa falta i alguns potser se'ls hi farà dur utilitzar les expressions bon nadal o bones festes o bon any o el que sigui que s'expressi quan molts no ho poden sentir en certs moments, és ben comprensible, la cultura dels bons raonaments ens fa reflexionar i així ens podem comunicar, junts i com més suport tenim és com més lluny arrribem, una rialla arriba llunyíssim i la reciprocitat normalment hi ajuda, estem seguint un gran camí, i també estic convençut que els bons sentiments us acompanyaran...

Anònim ha dit...

En entrar al blog i llegir les teves reflecsions, he sentit molt endins la sensació de solitud i añorança i he recordat el llibre d'oracions que faig servir quant mor algú i he trobat aquesta que he pensat que t'agradaría per un minut....
¡Ho! ¡Qué dulce i consoladora es la certeza de que sólo hay entre nosotros un velo material que te oculta a mi vista! Que puedes estar aquí, a mi lado, verme i oirme como otras veces, y aún mejor que antes; que no me olvidaras como yo tampoco no te olvidaré; que nuestros pensamientos no cesarón de confundirse, y que el tuyo me sigue y me sostiene siempre.
Que la paz del Señor sea contigo.
Desitjo que disfruteu les festes tots quatre, ja que el David es confont entre vosaltres i també en participa. Una forta abraçada....

Anònim ha dit...

Sabem lo durs que son per vosaltres aquests dies. L'any passat vau fer un esforç molt gran.
Feu el que us faci sentir millor, vosaltres i l'Anna sou lo important. I si necessiteu alguna cosa sabeu que podeu contar amb nosaltres.

David, bon Nadal. T'estimo.

Naty

Anònim ha dit...

El passat cap de setmana em van parlar del vostre cas i en conectar-me a Internet vaig descobrir aquest blog fet amb tant d'amor i de sinceritat. Voldria només dir-vos que no m'extranya que en David fos un ésser tan pur i tan magnífic venint d'uns pares com vosaltres. Sou persones d'admirar i espero que trobeu l'energia i la força per tirar endavant i fer créixer la vostra filla amb la mateixa il.lusió i els mateixos valors que teníeu abans de la pèrdua física del vostre fill. És veritat que 12 anys són molt pocs per algú tan gran però estic convençuda sense conèixer-vos que el vostre fill s'en va anar havent viscut la seva vida feliç i rodejat d'una família magnífica.

kweilan ha dit...

És tan bonic aquest bloc que allà on estigui el David segur que li agradarà. Es necessita molta força per passar aquests dies especials amb la seua absència però tots els amics i amigues estan amb vosaltres. Des d'aqui, una abraçada.

Anònim ha dit...

Querida Familia:
Vengo desde el enlace de Mi Estrella de Mar, yo también estoy afectada de esas enfermedades.
Leí la otra noche vuestro blog en castellano y desde allí no hay enlaces para dejar un comentario. Lo hago hoy, que el otro día no paraba de llorar al leer todo esto y no supe volver a esta página principal.
Ni siquiera sé bien qué deciros, pero no quisiera quedarme callada, porque ante las situaciones más duras parece que la gente a veces, se aleja o se queda muda. No quería que sintieseis esas visitas al blog y el silencio. Aunque a veces, el silencio hiere menos que algunas palabras. Así que haremos una mezcla de silencio y palabras.
Lo primero mis condolencias desde aquí y a todos esas familias (que aparecen en el blog) que también padecieron estas pérdidas tan grandes.
Como han dicho en un comentario anterior, hay un velo que no deja ver ese otro lado tan cercano y tan distante al tiempo. ¡Qué bueno sería que se descorriese el velo!.
Así que como regalo de Navidad, os deseo que una mañana desperteis llenos de Paz, inundados de la Presencia de David porque se ha descorrido el velo aunque sea por unos minutos y podais sentiros completos.
Como soy creyente, os desearé que el Niño Jesús os traiga ese presente tan especial o uno de mejor categoría.
Espero que esta Navidad sea muy especial para vosotros. Que empiece a reinar la Paz poquito a poco en vuestros corazones, porque con paz todo se puede sobrellevar mejor.
Un abrazo muy fuerte a todos y a la pequeña Anita desearle que tenga un buen día de Reyes, ya que se ha portado muy bien. Un beso.

txell ha dit...

Natxo, jo també estic convençuda de que finalment trobareu la manera de gaudir d'aquestes festes.
Dius que ereu tan privilagiats..
que lleuger es el fil que separa la felicitat de la desolació..
Aquest pont vem anar a esquiar, i en cada detall, em donava conta de lo molt privilagiada que sóc, perqué tots i cadasqun dels moments del dia, disfruto de les meves filles, i ja no m`importa res mes...es la lliço que he aprés.
Espero que l'Anna visqui les festes amb il.lusió, i es vegi envoltada de mágia.
El bloc t'ha quedat preciós..
un petó,
txell

Rat ha dit...

Jo també voldria desitjar-vos un Bon Nadal, un Bon Nadal diferent però igual. Un Bon Nadal ple d'amor, ple d'esperança, ple d'il.lusió. Un Bon Nadal que us ajudi a reconstruïr aquest valuós tresor trencat encara que hi falti un bocí i us hagi quedat una escletxa. Una escletxa però, per on hi entra una llum plena de vida i una llum que us dóna forces i que brilla cada dia més. Un Bon Nadal que arribi fins a l'infinit.

Molt Bon Nadal a tots 4!!

Montse V

Anònim ha dit...

Querida familia:
Soy la anónima del otro día que llegué desde Mi estrella de mar. La que dejó el mensaje este día.
11 / desembre / 2008 08:32
Natxo, he leído los comentarios que dejaste en ese blog. Supongo que te refieses a mí, ahora te envío un correíto desde mi mail, es que no tengo blog.
Un abrazo a todos.

Anònim ha dit...

Aquesta manera la teva de celebrar el nadal amb en David la trobo fantàstica, aquest blog em desperta una gran admiració i molta tendresa cap a vosaltres.El Nadal no deixa de ser un dia més que ens recorda els nostres èssers estimats i hem d'intentar passar-lo amb aquells que sabem que ens estimen i necessiten de nosaltres,estic segura que trobareu la manera.

Deixem dir-te un cop més gràcies per incloure l'Àngela en el teu blog.M'agrada veure-la cada cop que hi entro.

Bon Nadal!!
Una abraçada als quatre

Anònim ha dit...

Al hablar de estos temas tan delicados, uno no sabe nunca cuándo puede meter la pata. Depende del momento del proceso del duelo en que uno esté, unas palabras pueden aliviar y otras revolver o irritar más. Sobretodo en un proceso tan duro como el que estais pasando. También a veces, se puede discrepar en creencias y algunas pueden irritar. Así que espero que mis palabras no sean peor que mi silencio.

Os guardo en mis oraciones pidiendo el presente del Niño Jesús que os dije o uno mejor. El velo se descorre de vez en cuando a cada persona y a veces, varias veces en la vida. Otras veces, el velo se va volviendo más finito y eso da fuerzas para seguir adelante. Yo pienso que eso ocurre en todas las religiones y a veces, sin religiones, porque somos portadores de un espíritu, que es el que puede ver más allá del velo. Espero no ofenderos, sólo confortaros.

Un beso a los 4

Anònim ha dit...

Se me olvidó deciros que este blog es precioso, reflejo de la familia que lo representa.
Muchas gracias a vosotros que compartís estas vivencias y nos deja ver lo frágiles y fuertes que podemos ser al mismo tiempo.
He leído hoy que "A los ciegos, ni poniéndoles una lámpara en la mano, pueden ver". Entonces, con el blog seguireis dándonos luz en la noche.
Besos a los 4 mosqueteros.

Anònim ha dit...

Rovira, com ja saps, aquest no serà, per a mi, un Bon Nadal, però ho seria una mica millor si vinguéssiu el 25 a la nit. Evidentment cap problema si no veniu. Bon Nadal família, una abraçada i fins aviat.
Calero

Anònim ha dit...

Querido Nacho,

Sea cual sea el lugar que hayais escogido para pasar estos dias, espero que os sintais lo más reconfortados posible y aunque no estemos juntos siempre tendreis un lugar en nuestro pensamiento y en nuestro corazón.

Un beso.

Anònim ha dit...

Feliz navidad a los cuatro con todo nuestro amor y nuestro respeto hacia vosotros.
Un beso.
MJ

Anònim ha dit...

Ir recuperando algunas cuestiones, rituales familiares de estas fiestas ha de ser duro, pero supongo que iran encontrando con el tiempo una nueva forma de hacerlo. Siempre admiro en tus relatos que hablas del dolor, de lo dificil de hacer determinadas cosas sin David, pero siempre enlazado con la reparación, con los recursos que vas encontrando para hacerlas igual...de otro modo, pero hacerlas. Nunca abandonas, no dejan de armar un árbol aunque no desees hacerlo, hay un esfuerzo y parece que con tu esposa se hacen un buen relevo, se prestan energías y voluntades...eso es genial.